• Burhaniye Mahallesi Abdullahağa Caddesi No. 60 34676 Beylerbeyi - Üsküdar - İstanbul / Türkiye
  • +90 216 422 53 66
  • [javascript protected email address]
https://www.sarto.com.tr/images/categories/large/load-cell.png

Load Cell’ler

Minebea Intec, yük hücreleri ve kontrol teknolojisinin önde gelen bir tedarikçi ve aynı zamanda Almanya’da üretilen "Alman Kalitesi" iddiasına bağlı kalan az sayıdaki şirketten biridir. Bu alandaki onlarca yıllık deneyim, geniş ürün portföyüne ve yanı sıra müşterilere sunulan güçlü servis hizmeti ve desteğe yansımaktadır. Hamburg, Bovenden ve Aachen'deki üç lokasyonda yabancı madde tespiti ve tartım teknolojisi alanlarında güvenilir ürünler üretilmektedir. Bir yük hücresi aslında nasıl çalışır?

B2E-HH-Gespraech-7166 - Kopya

Load Cell nedir? 
Load Cell’ler kütle tespiti için kullanılır. Numune tarafından uygulanan ağırlık kuvveti load cell tarafından elektriksel bir sinyale dönüştürülür. Bu nedenle load cell bir elektronik terazinin en önemli bileşenidir. Her elektronik teraziye tartım değerini tespit eden bir load cell entegre edilmiştir. En yaygın kullanılan teknolojilerinden biri Strain Gauge teknolojisidir. Analog bir load cell çelik veya alüminyumdan yapılmış bir ölçüm elementi (spring body) içerir, üstüne strain gauge (Wheatson Bridge) monte edilmiştir.

DMS load cell’ler en yaygın kullanılanlarıdır, ancak tartım teknolojisinde ağırlık tespiti için kullanılan başka teknolojilerde mevcuttur, EMFC elektromanyetik kuvvet kompanzasyonu gibi, bu yöntemde kütle tespiti sürtünme kaybı olmadan gerçekleştirilir. Load cell’ler genel olarak endüstriyel üretimde dolum sistemlerine, tartım silolarına veya seviye kontrolü için tanklara monte edilir.

Bir load cell nasıl çalışır? 
Yay gövde malzemesi stabil olsa da minimum düzeyde esnekliğe sahiptir. Bunun anlamı terazi üzerine bir ağırlık konulduğunda bu kuvvet yay gövdeye etki eder. Bu etkinin sonucunda malzeme minimum düzeyde deforme olur uygulanan kuvvet kaldırılınca orijinal haline geri döner, yay gövde terimi de bunu ifade eder. Bu ölçüm elementinin elastik deformasyonudur.
Bu değişim load cell üzerine monte edilen strain gauge ile tespit edilir. Strain gauge kısaca DMS bir elektrik iletkendir. Yay gövdeye sıkıca tutturulduğu için ölçüm bandına etki eden yük yay gövdeyi uzatır ve kısaltır. Ölçüm bandı gerildiği zaman elektrik direnci artar, sıkıştırıldığı zaman azalır. Bu direnç değişimi load cell çıkış sinyalini değiştirir ve bu değişim load cell e uygulanan gücün tespit edilmesine imkan sağlar – diğer bir deyimle hangi ağırlığın tartıldığının tespit edilmesine.
Sonraki adımda, elektrik sinyali tarım elektroniğine veya tartım terminaline aktarılır (bu bir değerlendirme veya görüntüleme cihazı da olabilir). Ölçülen ağırlık değeri tartım kontrolörü veya indikatörün ekranında okunur.

Load cell’lerin önemli özellikleri
Çeşitli load cell tiplerine ek olarak, kullanılan malzemeler çoğunlukla alüminyum ve paslanmaz çelik olan malzemeler ile de farklılık gösterir. Malzemeye ek olarak, load cell ‘in kullanıldığı ortam da dikkate alınmalıdır: Özellikle ortam sıcaklığı önemli bir faktördür: Her malzeme, yük hücreleri ve strain gauge e uygulanan ısı ve soğuktan dolayı her malzeme değişiklik gösterir. Doğru tartım değerinin alınması için load cell harici parazitleri kompanse edebilmelidir.
Tartım yapılırken hassasiyet özellikle önemlidir: load cell’ler farklı doğruluk sınıflarında sınıflandırılır. Bunlar A - D arasında sınıflara ayrılır, burada A mümkün olan en iyi sınıftır. Strain gauge load cell’ler çoğunlukla C ve D sınıflarında üretilir. Uygulama alanına bağlı olarak, hassasiyet gereksinimleri değişir: Örneğin, ilaç endüstrisi, örneğin geri dönüşüm veya perakende sektörlerinden farklı hassasiyetler ve proses ölçüm belirsizlikleri gerektirir.

3WTURK CMS v7.0